Egyedi Önéletrajz három egyszerű lépésből! Legyen Neked is!

Bevásárlókosár

Az Ön bevásárlókosara üres.

Mire jó egy kreatív önéletrajz?

 

Olvasgattam. Találtam valamit. Szembe jött. Valami szokatlan, valami egyedi, valami új. Ötlet. Kreatív. Önéletrajz.

Vagyis egy újszerű ötlet: egy kreatív önéletrajz. Interjú lett belőle: Kovács Dórával.

Dóra. Kreatív. Megoldása.

 

Hol? Naná, hogy Fészbúkon. 2582-en osztották meg (nem prímszám). Kedvem lett tőle: jó. Kíváncsi lettem rá, Kovács Dórára. Honlapja is van bizony. Neki: Kovács Dórának. Ottan rejlik minden részlet. Nem az ördögben.

www.kovacsdora.hu/CV.pdf

 

Interjú. Dórával.

 

1. Honnan merítettél ötletet a kreatív álláskereséshez?


Az ötlet szinte a semmiből jött. Akkor már egy hónapja voltam munkanélküli, ami egyáltalán nem hosszú idő, de elegem lett belőle, hogy a kiküldött 35 pályázatomra egy válasz sem érkezett. Egyik nap úgy ébredtem, hogy ez a "hirdetés" bevillant, rögtön el kezdtem írni hozzá a szöveget. Először nem is így képzeltem, sokkal hosszabb volt. De van egy nagyon jó szövegíró barátnőm, átküldtem neki az egészet, hogy mit gondol erről, és közösen átformáztuk erre a rövid, de lényegre törő verzióra; valamint megterveztem hozzá a grafikát. Aztán két napig vártam, tökéletesítgettem, csinosítgattam, nézegettem. :) Nem mertem feltenni a Facebookra, féltem, hogy lejáratom vele magam. Szerencsére nem így lett, több mint 2500-an osztották meg, rengeteg komment érkezett, hogy mennyire zseniális az ötlet meg a kivitelezés is, több száz virtuális vállveregetést kaptam.

2. Milyen visszajelzéseket kaptál szakmabeliektől/grafikusoktól?

A többség bátor lépésnek tartotta azt, amit csináltam.
Van sok grafikus ismerősöm. Aki számít, attól pozitív visszajelzést kaptam, de értek meglepetések is. Volt, akitől egyáltalán nem vártam, hogy megdicsér majd emiatt, de így lett, és volt, akitől pedig nem vártam, hogy "cikinek" fogja tartani, de így lett. :) Negatív visszajelzés nem jött, csak a hátam mögött tudtam meg néhányat, de az inkább irigységből fakad. Mindenesetre ezáltal kicsit az ismerőseimet is jobban kiismertem. :)

3. Milyen eredményeket értél el a Facebook-on?

Mikor én ezt feltöltöttem, maximum 300 megosztásra számítottam. Ezt a számot kb. 3 óra alatt elértem, ami nagyon meglepett, sőt a nap végére már az ezerhez közelített. Az első nap volt a legpörgősebb, de még egy teljes hétig folyamatosan keringett a közösségi oldalon.

4. Hogyan fogadták a pályázati anyagodat a cégek?

Első nap kb. 30 levelet kaptam (konkrét megrendelések és néhány állásajánlat), az ezt követő héten pedig még kb. 20 levél jött, tehát összesen 50 megkeresés. Ennek nagy része megrendelés, kisebb vállalkozások, többnyire saját arculatot szeretnének terveztetni velem. Konkrét állásajánlat kb. 5 volt. Azok is inkább olyanok, hogy nem alkalmaznának, csak számlázzak be, távmunkában. Bár én őket is megértem, nehéz ebben az országban talpon maradni ezeknek a kisvállalkozásoknak.

5. Milyen tapasztalatokkal gazdagodtál?


Sok interjún, találkozón vettem részt, minden nap menni kellett valahová, és a legnagyobb meglepetésemre azt éreztem az interjúkon, hogy mások próbálnak engem meggyőzni, hogy miért nekik dolgozzak. Szó szerint én interjúztattam a munkaadókat. :)
Egy hétig dilemmáztam, hogy vállalkozó legyek és tartsam meg ezt a sok megrendelőt, vagy vállaljak el egy főállást. A kettő között átmenetet nem láttam, vagy ez, vagy az, 8 óra munka mellé nem fér bele a "maszekolás", mert akkor magánéletem nincs.
Tanulni is szeretettem volna még, amire csak egy cégnél lenne lehetőségem - egy kreatív csapatban - ez motivált. Volt egy állás, egy főnökjelölt, aki nagyon szimpatikus lett elsőre, el is vállaltam, feladtam a vállalkozói karrierlehetőséget miatta. Két hetet dolgoztam nála, az alatt az idő alatt kiderült, hogy amit megígért, annak a fele sem igaz. Felmondtam, csalódtam. Egy főnök, akit én választottam, és még ez is rossz választás, akkor minek is pályázzak én hirdetésekre? Nem akartam több főállást elvállalni.


Lehet, hogy ez is egy lecke volt, hogy rájöjjek: tényleg a vállalkozói lét az én utam. De továbbra is úgy gondolom, hogy tanulnom, fejlődnöm kell; ez egy olyan szakma, amelyben nem lehet egy szinten lecövekelni. Most egy 4 órás állásom van egy autódekorációs kis cégnél, és nagyon szeretem. Itt érzem azt, hogy a dekoráció területén fejlődhetek. A kreatív tervezési igényemet pedig otthon szabadúszóként élem ki. Ezzel alkalmazott és vállalkozó is lehetek egyben, nem kell a megrendelőimről sem lemondanom, és nekik sem rólam. :) Pár hónapja elkezdtem ruhákat tervezni és varrni. Ezt is nagyon élvezem, egy hasonlóan kreatív pálya, és mivel ebben is jócskán van sikerélményem már most, így nem szeretném feladni. Vannak távlati terveim is vele, de ez egyelőre maradjon titok. ;)


A főnökkereső hirdetéssel talán pont azt nem találtam meg, amit kerestem, viszont rengeteget nyertem vele. Pozitív visszajelzések, megrendelések, ezzel egy biztos anyagi lét lehetőségét, és kedves embereket ismertem meg. Ráadásul a Facebook oldalamnak is jócskán nőtt a látogatottsága, amit én nem is kértem, maguktól kedvelték meg az emberek, csak azért, mert tetszett nekik, amit csináltam és csinálok.
Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy ha van egy jó ötlete, ne féljen meglépni, főleg ha nem is kerül semmibe. Nincs kockázat. Én attól féltem, hogy majd lejáratom magam, de utólag belegondolva még ettől sem kellett volna, hiszen akkor maximum pár napig keringett volna a világhálón, aztán mindenki el is felejti.

6. Mi a következő álláskereséssel kapcsolatos terved?

Az álláskeresésnek egy titka van, ami nem titok, ki kell tűnni a tömegből. Ennek nagyon sok módja lehet, és biztos van olyan is, amit még senki nem fedezett fel. ;)

...................................................................................................................................................

Szimpatikus, kreatív, célzott, okos, tettrekész, őszinte, helyes, ügyes. Lett és lesz.

 Forrás:

  Dankó Tímea Csilla

        HR szakértő

timea.danko@hucap.hu

 

BackTop